Darmowa wysyłka już od 99 zł

Menu
Szukaj
Flag
polski / zł
Koszyk

Curado - Czym jest i po co je robimy?

Naczynko do Yerba Mate to jedno z najistotniejszych przedmiotów potrzebnych do picia naparu z ostrokrzewu paragwajskiego. Czy wiedziałeś że przed użyciem jakiegokolwiek naczynka, trzeba go odpowiednio przygotować? Jeżeli nie, to dobrze trafiłeś. W tym artykule poruszyliśmy kwestie zabiegu zwanego Curado i jego istotności w piciu yerba mate.

  • dodano: 16-10-2024

Curado - Co to takiego?

Naczynka do Yerba Mate podczas pierwszego użycia niekoniecznie są do tego przygotowane. Jeżeli mówimy przykładowo o naczyniach wykonanych z drewna Palo Santo lub Algarrobo, tego typu naczynia muszą przejść zabieg zwany Curado. Co więc znaczy Curado naczynka i jak je prawidłowo wykonać? Zabieg ten polega na użyciu tłuszczu i rozmasowania go wewnątrz drewnianego naczynia. Następnie takie naczynko odstawiamy aż tłuszcz wsiąknie, zazwyczaj zajmuje to 2-3 dni. Zabieg ten spowoduje zaimpregnowanie i konserwacje naczynka i jego ochronę przed niechcianymi pęknięciami podczas zalań. Uwaga, naczynek drewnianych nie zalewamy wrzątkiem, może to doprowadzić do pęknięcia drewna! Curado powoduje również że aromat zapachowy z drzewa nie wietrzeje co jest dodatkowym atutem tego zabiegu. Curado naczynek do yerba mate, to stara technika wykorzystywana od wielu lat, dzięki której naczynka mogą służyć latami. 

Czy curado powinno się powtarzać?

I tu nasuwa się pytanie, czy curado naczynka jest czymś co trzeba powtarzać? Naczynia wykonane z drewna pomimo wykonania curado, mogą z czasem suszeć co wiąże się z powtórzeniem, i zakonserwowaniem naczynka ponownie. Jeżeli zależy nam na naszym naczynku, mamy swoje ulubione na półce, warto przeciwdziałać możliwym uszkodzeniom drewna. Częstsze powtarzanie curado nie tylko wzmocni nam drewno w środku, ale również sprawi że naczynko będzie pachnieć na dłużej i nie straci swoich walorów zapachowych

 

Curado jak je wykonać - krótki poradnik

Curado składa się z wykonania kilku czynności, które doprowadzą twoje naczynie do większej odporności na różnego rodzaju pęknięcia czy przetarcia. Sprawdź nasz poradnik poniżej:

  • Przepłucz naczynko wodą, aby pozbyć się ewentualnych resztek,
  • Pozostaw naczynko do całkowitego wyschnięcia,
  • Użyj tłuszczu aby natłuścić drewno naczynia od środka (nie przesadź z ilością tłuszczu!),
  • Ewentualny nadmiar tłuszczu wetrzyj ręcznikiem papierowym w ścianki naczynka,
  • Tak przygotowane naczynko odstaw na 2-3 dni aby tłuszcz się wchłonął,
  • Przepłucz naczynko ciepłą wodą i gotowe!

 

A co z ceramicznymi naczyniami?

Każdy choć raz miał styczność, z ceramicznym naczyniem. Zaletą takich naczyń jest to że możemy zalewać je wrzącą wodą, i na tym też polega curado jakie stosujemy na naczyniach ceramicznych. Przygotowanie naczynka do yerba mate z ceramiki, polega na wyparzeniu go wodą. Taki zabieg sprawi, że naczynko będzie bardziej higieniczne. Warto powtarzać proces przed każdym użytkowaniem.

Pęknięte naczynko Palo Santo - Co teraz?

Czasem zdarzy się jednak, że naczynko przypadkowo nam spadnie i pęknie. W żadnym wypadku nie oznacza to że naczynie jest do wyrzucenia. Jeżeli zakupione matero zostało okute, to z takiego naczynka spokojnie można pić, nie zapominając oczywiście o jego konserwacji. Gorsza sytuacja będzie w przypadku tych nie okutych naczynek, napój w nich może przeciekać tym bardziej jeśli pęknięcie znajduje się na spodzie lub ścianach bocznych naczynia. Naczynie, które nie jest okute a posiada lekkie pęknięcie w jego górnych partiach, będzie w dalszym ciągu używalne. Ważne jest aby w obu przypadkach zarówno w okutym naczyniu jak i nie okutym, przeprowadzać curado częściej aby uniknąć dodatkowych pęknięć.

Podsumowanie

Nabycie naczynia o yerba mate, szczególnie tego drewnianego wymaga odpowiedniego przygotowania. Curado jest zabiegiem który będziemy chcieli wykonać aby zakonserwować nasze naczynie a zarazem utworzyć naturalną barierę ochronną, która zapewni nam bezpieczne picie naparu yerba mate bez pęknięć. Naczynka drewniane wykonane przykładowo z drewna Palo Santo, to stosunkowo drogi nabytek jeżeli mówimy o naczyniach, warto więc zadbać o takie matero aby służyło nam latami. Nie zapominajmy o naczynkach ceramicznych, one również wymagają curado, które nieco się różni, ale odgrywa istotną rolę w piciu południowoamerykańskiego naparu z ostrokrzewu paragwajskiego