Dlaczego czysta bombilla do yerba mate jest tak ważna?
Bombilla to bez wątpienia gadżet, który powinien posiadać każdy mateista zamierzający delektować się w pełni ostrokrzewem paragwajskim. Czy zatem brudna, nie wyczyszczona od środka bombilla, może zaburzać smak naszej yerby? Odpowiedź brzmi tak, ze względu na zalegające resztki, osad lub nawet zatkane z sitko, yerba mate pita z takiej bombilli będzie słabiej wyczuwalna. Regularne czyszczenie naszej bombilli po każdym piciu, jest kluczowe dla uzyskania pełnych walorów smakowych ostrokrzewu paragwajskiego.
Co pomoże nam w czyszczeniu bombilli?
Czysta bombilla jest bardzo ważna z punktu widzenia smaku naparu ale także higieny picia. No więc w jaki sposób czyścić naszą bombillę? Czyścik do bombilli to specjalne narzędzie przystosowane do wyczyszczenia słomki od środka bez względu na jej zagięcia. Dzięki czyścikowi nasza bombilla będzie zawsze świeża, czysta i gotowa do kolejnych zalań yerba mate. Ktoś mógłby pomyśleć że przecież samo przepłukanie wodą z detergentem wystarczy aby wyczyścić słomkę. Niestety jednak sama woda nie wystarczy, gdyż aby zedrzeć brud i osad wewnątrz słomki potrzeba nam czyścika, który zakończony jest włoskami, które jak się okazuje są niezastąpione w procesie czyszczenia bombilli.
Picie yerba mate bez obaw! Czyli sposoby na ultra czystą bombillę
Bez bombilli i to w dodatku czystej, niemożliwe jest cieszyć się w pełni naparem z ostrokrzewu paragwajskiego. Na rynku mamy wiele bombilli, od tych odkręcanych do nierozkręcanych, których czyszczenie może być utrudnione. O ile w rozkręcanych bombillach nie ma problemu aby odkręcić filtr i użyć czyścika, tak wypadku nierozkręcanych słomek występuje mały problem. Na szczęście mamy na to sposób jakim jest wyparzenie takiej słomki w roztworze wody i sody oczyszczonej. Taki zabieg na pewno pomoże w wykurzeniu brudu z wnętrza słomki. Dodatkowo po wyparzeniu warto taką nierozkręcaną bombillę przepłukać jeszcze raz pod ciepłą wodą z użyciem detergentu aby bombilla była jeszcze bardziej lśniąca.